Over katten & kerstbomen

Ho ho ho.. daar is de gezellige kerstperiode weer. Helemaal geweldig! We maken het graag knus in de wintermaanden, maar die veranderingen in huis merkt de kat ook op. Je mooi versierde kerstboom vol glitters en lichtjes, is het allemaal wel zo veilig voor je kat? En hoe hou je een kat in godsnaam uit de kerstboom? Maak je kerstboom cat proof door hem in een hoek te plaatsen, weg van schabben en klimpalen, zodat hij geen onderdeel wordt van de dagelijkse route van je kat om van de ene naar de andere plek te komen. Een stevige voet is vaak geen overtollige luxe. Heb je een exemplaar mét waterreservoir? Dek dit dan goed af zodat je kat er niet bij kan. Dit water is immers giftig voor hem!

Dek de stroomdraden van je lichtjes goed af en controleer ze regelmatig op kauwsporen. Dure of breekbare decoratie hang je best in de bovenste helft en goedkopere basisstukken onderaan. Als poeslief alsnog ergens mee aan de haal gaat, dan liever met een onbreekbare plastic bal dan een unieke handgeblazen glazen exemplaar. Pas ook op met sneeuwspray: valse sneeuw en glitters zien er leuk uit, maar zijn giftig voor je kat. Gebruik ze dus niet op het onderste deel van de boom.

De meeste katten vinden de kerstboom geweldig. Dus om hun aandacht daarvan af te leiden, kan je vaker en intensiever met hen spelen. Hierbij kunnen training en de favoriete snacks zeker helpen. Krijgt jouw lucky kitty ook een cadeautje voor kerst? Dan is het misschien wel fijn om dit nu al te geven. Leg echter nooit speeltjes met kattenkruid of valeriaan onder de kerstboom! Dat ruikt je viervoeter doorheen het papiertje, dus stel dat hij al je pakjes gaat openmaken… Vermoed je dat je kat iets ingeslikt heeft? Heeft hij plots braakneigingen? Raadpleeg dan onmiddellijk je dierenarts!

Toon je kat wat hij wél mag en beloon hem daarvoor. Straffen heeft geen zin. Gebruik dan ook zeker géén plantspray met water om je kat weg te houden van de kerstboom. Het enige dat je hiermee bereikt is dat je kat jou niet meer moet. Voederpuzzels kunnen een leuk hulpmiddel zijn om de kat bezig te houden tijdens de feestdagen en houden hem zowel fysiek als mentaal scherp.

De eindejaarsperiode is de tijd bij uitstek om familie en vrienden uit te nodigen, maar hoe reageert jouw kat op de vele bezoekers? En wat met nieuwjaarsvuurwerk? Voorzie voldoende schuilplekken waar je kat zich rustig kan terugtrekken als hij daar nood aan heeft en hou hem op oudjaar beter binnen. De kartonnen dozen van je kerstcadeautjes? Ga er zelf creatief mee aan de slag voor stressvrije feestdagen en een veilig nieuw jaar vol fun!

En bovenal: weet waaraan je begint, een dier is géén kerstcadeau! Elke winter opnieuw zijn er buitenkatten die de koude niet overleven. Hou je huisdieren in deze periode veilig binnen ’s nachts en voorzie en warme, beschutte schuilplaats voor de zwerfkatten in je buurt. Omdat levens redden begint bij jezelf!

Veel succes!

Eva